Всеки, който се интересува от здравословно хранене, вече знае, че газираните и подсладени напитки, т.нар натурални сокове и всички подсладени и оцветени води не са полезни и е добре да се избягват. Затова през последните години се увеличи интересът към далеч по-естествената алтернатива – прясно изцедени сокове или т.нар. фрешове.

 

Повечето хора асоциират думата “фреш” или прясно изцеден сок със сок от портокал, ябълка или в най-добрия случай морков. Общото между тези сокове и всички други плодове фрешове (от праскова, диня, пъпеш, ананас, киви, манго, круша и т.н.) е, че съдържат концентрирана плодова захар, която заради липсата на фибри (отстранени с пулпата при изстискването), се усвоява бързо в кръвта и покачва инсулина.

 

Сокът не е вода, а храна! Ето защо следва да се пие бавно и на малки глътки, а не да се пресушава на един дъх. Добре е да се “дъвче” или иначе казано да се задържа по-продължително в устата, за да се смеси със слюнчните ензими, които подпомагат за разграждането и усвояването му.

Не на последно място, за максимално усвояване на полезните вещества в един фреш, е добре той да се приема като самостоятелно хранене, на гладно, най-малко половин час преди или два часа след друго хранене.

Включването на порция или две сок към дневното ви меню следва да се брои като добавяне на нова храна, а не като допълнителна чаша вода.